De 3 niveaus APMP certificering

De APMP heeft competenties gedefinieerd die essentieel zijn voor proposal management professionals. Het APMP certificeringsprogramma is ontworpen om opleiding en ervaring te meten tegen deze competenties. Binnen dit programma zijn drie niveaus van bekwaamheid gedefinieerd:

  • Foundation
  • Practitioner
  • Professional

Foundation

De certificering op Foundation niveau toon aan dat je de algemeen erkende best-practices kent van je vakgebied. Heb je 1 tot 3 jaar ervaring in proposal management? Laat je dan certificeren op Foundation niveau!

Dit betreft een multiple choice examen. De voorbereiding kan je zelf doen of via een erkend trainingsbureau. Als je de training zelf doet moet je de beschreven best practices bestuderen uit (voorgeschreven) vakliteratuur; via een trainingsbureau is dit in enkele dagen te doen.  Voor de examinering zijn met name competenties van belang op het gebied van proposal ontwikkeling, planning, productie, verkoop en persoonlijke vaardigheden. Om voor de Fuondation certificering in aanmerking te komen, moeten kandidaten minimaal 1 jaar aantoonbare ervaring hebben in een  proposal omgeving.

Practitioner

Heb je minimaal 3 jaar ervaring in proposal management, ruime ervaring opgedaan in de praktijk en ben je in het bezit van een Foundation certificering? Dan is de Practitioner certificering er voor jou!

Hier wordt gewerkt met een self-assessment over alle competentiegebieden en werk je een actieplan uit voor competentie ontwikkeling van jezelf en anderen. Om voor Practitioner certificering  in aanmerking te komen moeten minimaal 3 jaar aantoonbare ervaring hebben in een proposal omgeving. Je geeft ook een referentie op die door de APMP wordt geïnterviewed over jouw beschreven self-assessment.

Professional

Dit is het hoogst haalbare niveau binnen het APMP certificeringsprogramma. Het behalen van deze certificering gebeurt via een interview met de APMP examencommissie naar aanleiding van een te geven presentatie over uw werk in proposal management. Het gaat hierbij vooral om jouw specifieke bijdrage in je organisatie/professie. Je hebt aantoonbare communicatieve en leiderschap vaardigheden en minimaal 7 jaar aantoonbare ervaring in het vakgebied. Je geeft ook een referentie op die geïnterviewd wordt.

Verdere info

Meer uitgebreide informatie kun je vinden op de website van de APMP.org.

X