Ik heb besloten dat ik ook mee wil doen aan de rage die zonnepanelen heet. Ik start mijn zoektocht op het internet en raak al snel overrompeld door de ruime keus aan typen panelen, omvormers en wel of niet optimizers. En er zijn wel drieduizend bedrijfjes die ze kunnen leveren en plaatsen. Waar moet ik in hemelsnaam beginnen? Wat is de beste keus voor mij? Ik besef me dat ik nu eens aan de andere kant van de tafel zit, ik sta in de schoenen van een doorsnee inkoper.

Ik start mijn zoektocht door wat navraag te doen bij vrienden en kennissen. Dit levert me een paar adresjes aan de andere kant van het land op. Ze willen best een offerte maken, maar komen pas langs op de dag dat de zonnepanelen daadwerkelijk worden geplaatst. Dat levert me geen goed gevoel op. Bij toeval stuit ik op een branchevereniging voor zonne-energieleveranciers. Hier zijn slechts 5 van de 3000 leveranciers bij aangesloten. Dit wordt mijn selectiecriterium. Ik kan eindelijk gericht een beperkt aantal offertes aanvragen.

De verkopers die langskomen hebben allemaal een ander verhaal. De één is meer technisch gericht, de ander is een traditionele gladde verkoper. Ik probeer mijn eigen waarheid te bouwen uit de verschillende adviezen. Één van mijn vragen die ik ze allemaal stel is ‘wat hun onderscheidende vermogen is’, dit blijkt voor de meesten toch wel een lastige vraag, zeker als ik ze vertel dat ik mijn selectie al heb gemaakt naar aanleiding van de branchevereniging.
Ook durft een verkoper te beloven dat als er iets mis hij persoonlijk langs komt, zelfs in het weekend. Dat klinkt in eerste instantie mooi, maar als ik even verder denk vraag ik me af of de beste man niet overspannen zal raken als hij steeds na een week hard werken, ook nog bij klanten langs moet in het weekend.

De offertes druppelen langzaam binnen. Helaas heb ik als particulier de verkopers niet mijn eigen prijzenblad durven op te dringen. Dus de vertaalslag van allerlei verschillende prijzen voor een eerlijk vergelijk maak ik zelf. Uiteindelijk hak ik de knoop door en ik kies op basis van gevoel in plaats van harde, meetbare waarden.

Zes weken later liggen er zonnepanelen op het dak van mijn huis en ik zie de stroommeter langzaam terugdraaien. Heb ik nu de beste keus gemaakt? Leveren deze panelen de meeste stroom op tegen de laagste aanschafwaarde en dat met een acceptabel uiterlijk? Ik heb geen mogelijkheid om systemen te vergelijken, maar ik ben een tevreden klant met wat ik heb gekregen en dat is hetgeen wat uiteindelijk telt.