Ik ben de winnaar van een iPad! Een paar weken geleden schreef ik over het Marketing & Sales Seminar van ons bedrijf. Daar was een prijsvraag aan verbonden en wat schetst mijn verbazing? Ik win de iPad! Nou zat ik niet zonder, dus het geeft me een luxeprobleem: wat doe ik met twee iPads? Ik besluit om de oudste maar te verkopen op Marktplaats. En dan realiseer ik me: ik moet een offerte schrijven! Dit is dus eigenlijk geen niche. Heel veel mensen schrijven offertes, al zal niet iedereen zich daarvan bewust zijn.

Automatisch begin ik al te denken hoe ik dat ga aanpakken. Waarom koopt iemand een iPad? Waarom een tweedehands iPad? Welke eisen stelt mijn klant eraan? In onze termen: Wat zijn de hot buttons?

Hot buttons voor mijn offerte

Ik google: “iPad tweedehands verkopen” en kom uit bij een website die hierin advies geeft. Hier staat een leuke lijst waarom je een tweede hands zou kopen:

  • Goedkoper dan nieuw
  • Internetten en e-mailen gaan prima op een tweede hands
  • Gebruik in de keuken: digitaal receptenboek
  • Voor de kinderen: spelletjes, leerzame apps.

De koper vindt wel dat de iPad niet tè oud moet zijn, anders kun je de laatste apps er niet meer op zetten. Ook het tijdstip van verkoop is interessant: vlak voor de vakantie is een prima moment!

Zie je het patroon al ontstaan van mijn offerte?

Eens kijken wat de concurrentie doet. Hoeveel concurrenten zijn er, welke tweedehands iPads worden er aangeboden? Welke kwaliteit hebben ze. Wat is de vraagprijs en wat wordt geboden? Hoe ziet “de offerte” eruit?

De strategie van mijn aanbieding

Ik heb de hot buttons geïnventariseerd en ik weet wat de concurrentie doet. Hoe ga ik me nu onderscheiden? Wat wordt mijn aanbiedingsstrategie?

Ik besluit om me te richten op ouders die een iPad voor hun kind zoeken. Een verjaardagscadeau of een cadeau voor het begin van de vakantie op de achterbank van de auto. Je hebt er geen kind meer aan! Tweedehands, maar nieuw genoeg voor de laatste spelletjes, internetten en e-mailen.

Hoe onderscheid ik me van de concurrent? Allereerst door de voordelen te noemen, niet alleen de eigenschappen zoals de meeste verkopers doen. Doos, kassabon en lader aanwezig (bewijs leveren van leeftijd en eerlijk gekocht).  Hoesje erbij. Veel foto’s erbij om aan te tonen dat hij echt onbeschadigd is.

Discriminator

Verder heb ik nog een troef. Mijn vrouw heeft een tijdje terug een nieuwe telefoon gekocht en we hebben daardoor nog een iPhone 5 liggen. Wij kochten die ook tweedehands; hij doet het prima maar heeft duidelijk gebruikssporen en de accu is ook niet meer optimaal. Maar hij is nog goed genoeg voor de spruit op de achterbank en sluit prima aan bij de iPad.  Die doe ik er gratis bij: mijn discriminator!

Nu maar afwachten hoe er op wordt gereageerd.

Verkoop jij weleens via Marktplaats en hoe schrijf jij je advertenties?