Dit weekend zijn we uit eten geweest. Zomaar, omdat we van lekker eten houden en dat kun je in Frankrijk uitstekend. We hadden een grilrestaurant uitgezocht waar we nog niet eerder geweest waren. Zo eentje waar het vlees ligt te rijpen in een speciale koelkast en daarna op de houtskoolgrill bereid wordt. Maar wat heeft dat met offertes maken van doen?

Ook ditmaal viel me weer op: een restaurant heeft veel overeenkomst met ons vakgebied. Een winnende offerte komt niet uit de lucht vallen: daar zijn een aantal stappen aan voorafgegaan en deze stappen bepalen juist de win kans.

Klantrelatie

In ons restaurant is het niet anders. We worden keurig ontvangen. De jassen aangepakt, een tafel gekozen, een praatje met de ober en gevraagd of we een aperitief willen drinken. Er wordt duidelijk aan de relatie gewerkt! Zo beginnen goede offertes ook: als de klant je niet kent, zal hij niet geïnteresseerd zijn in je aanbieding. “Wie ben jij eigenlijk en waarom zou ik van jou kopen?”

Wat kan ik u brengen?

Als we van ons drankje genieten komt de ober langs. Hij vertelt over de gerechten; wat vandaag de specialiteiten zijn en hij beantwoordt onze vragen. Welke bijgerechten zijn mogelijk en wat is de prijs per kilo van het vlees? In offerte termen: wat zijn onze wensen en heeft de verkoper de passende oplossing daarvoor? Gelukkig is dat het geval en we bestellen een “côte de boeuf maturée”.

Aanbieding

Even later komt de ober langs met een houten plank met daarop het stuk vlees. Het ziet er prima uit: leg deze maar op de grill!

Vaste volgorde

Zie je de analogie? Er is relatie opgebouwd, vragen zijn beantwoord en de mogelijke aanbieding wordt besproken. Ook randvoorwaarden en de prijs zijn helder! De uiteindelijke oplossing wordt aan de klant gepresenteerd.

Dit is altijd een vaste volgorde. In een restaurant en voor jouw offerte: relatie opbouwen, oplossing bespreken, de goede aanbieding maken en leveren zoals afgesproken.

We hebben van ons etentje genoten. Het personeel was vriendelijk en behulpzaam. Een prima menu kaart en uiteindelijk een geweldig stuk vlees gegeten. Hier komen we zeker terug!

 

Afbeelding van Alexas_Fotos via Pixabay