“Hoe vonden jullie deze virtuele ervaring?” Het blijft een ogenblik stil maar dan begint de chat te lopen, zeg maar: te rennen. Gelukkig is er ook video via Zoom. Enthousiaste verhalen, complimenten, “heb je die gezien?”, “was je daar bij?”.

De virtuele ervaring waar ik het over heb, is APMP’s Winning Business Virtual Experience. Een tweedaags on-line congres met presentaties, workshops, studies, demo’s, maar ook ludieke activiteiten als een koffie halfuurtje, Ierse volksmuziek en Tai Chi ontspanningsoefeningen.

Veel meer omvattend dan ik had verwacht

Al met al was het een bijzonder en indrukwekkend evenement, ook al was het online. Ik had me er stukken minder van voorgesteld: een soort aaneenschakeling van webinars, dacht ik. Maar dat was het niet. Heel veel sessies door gerenommeerde sprekers, maar ook nieuwe sprekers met nieuwe onderwerpen. Volop keuze uit parallelle sessies. Sommige live met na afloop chatten met de bezoekers en de presentator. Sommige vooraf opgenomen, maar ook hier chatten met de presentator tijdens en na de sessie. Een workshop met video conference waarbij iedereen te zien is en aan het woord komt. Een sessie gemist? Je kunt ze allemaal terugkijken. Dat is wel zo fijn want het congres ging bijna klokje rond vanwege verschillende tijdzones.

Nederland was ook vertegenwoordigd: een presentatie met zeer praktische schrijftips door Natasja Hogenboom van SalesTaalent en een workshop “Glorieus Falen” door Eveline Mos en Anna Schakel van Glorieus Falen.

Je kon van tevoren je congresagenda inrichten: selecteren wat je wilt bijwonen en exporteren naar je eigen (werk)agenda. Je krijgt via mail een waarschuwing als je geselecteerde sessie begint. Valt het tegen? Zonder gêne stap je over naar een andere sessie; niemand ziet je wegsluipen!

On-line is niet onpersoonlijk

Het kijkt erg onpersoonlijk maar ook dat viel me mee. De deelnemers aan een sessie worden getoond en via chat wordt er, vooral in de eerste morgen, uitbundig begroet en kort wat uitgewisseld. Ken je niemand? Chat gerust: “Hi! I am Jan Kees from The Netherlands!” Blijkt er nog iemand uit Nederland bij te zijn! Je kunt ook on-line mensen ontmoeten en even kennis maken, bijpraten of vragen stellen. Het lijkt wel een echt congres!

Toch wat minpuntjes

Was het alleen maar hosanna? Nee. Het platform, een website met Zoom video conference integratie was niet altijd 100%. De één had meer last dan de ander, misschien ook vanwege eigen (slechtere?) internet verbinding. In mijn geval ging het altijd goed. Je moet ook even wegwijs worden op de website. Een beetje uitleg zou fijn zijn geweest. Wat trouwens goed geregeld was: de presentaties stonden klaar om gedownload te worden; fijn als je direct wat wilt nalezen.

Ik vond mijn eerste on-line congres een succes. Je hoeft geen helderziende te zijn om te voorspellen dat dit een vervolg gaat krijgen!